Cv-ketel voor zwembaden
Laten we eerlijk zijn: de dagen dat je in België van een onverwarmd zwembad kan genieten, zijn op één hand te tellen. Logisch dus dat je het zwembad energiezuinig wenst te verwarmen. Hier zijn de mogelijkheden om een zwembad te verwarmen met een CV-ketel.
Hoe warm je het zwembadwater op?
De beste manier en in vele gevallen de enige manier is het zwembadwater opwarmen met behulp van een warmtewisselaar. Om een warmtewisselaar zijn werk te laten doen heb je twee circuits met water nodig ( hydraulische circuits ). In het eerste circuit wordt warm water vanuit de CV-ketel gestuwd richting zwembad. In het tweede circuit wordt zwembadwater gestuwd. Op een bepaald moment komen de circuits dicht bij elkaar. Het is op dit punt dat de warmtewisselaar er voor zorgt dat de warmte van het CV-water overgezet wordt op het zwembadwater.
Waarom een CV-ketel gebruiken om het zwembad op te warmen
Een CV-ketel om je zwembadwater op te warmen is een goede keuze omdat een CV-ketel bewezen heeft energiezuinig te werken en goedkoop is in aankoop. Dit komt natuurlijk omdat bijna alle gezinnen in België de CV-ketel gebruiken om de woning te verwarmen en de verwarmingsketel dus geen luxe object is. Bij andere zwembadaccessoires heb je dit probleem meer.
Bijkomend voordeel is dat je de ketel op andere energiebronnen kan aansluiten dan enkel elektriciteit. Een CV-ketel op gas of een CV-ketel op mazout kunnen prima je zwembad verwarmen.
Het grootste voordeel van een CV-ketel is de snelheid waarmee het water kan opgewarmd worden. Het zwembadwater 10 graden laten stijgen in 24 uur is geen probleem. Dit kost wel meer vermogen van je ketel maar het kan perfect. Met andere woorden heb je bij een CV-ketel de keuze tussen energiezuinig of snel opwarmen.
Welke opties heb je bij een CV-ketel voor je zwembad?
Het principe en blijft hetzelfde maar de opstelling van je CV-ketel kan verschillen. Je kan opteren voor de plaatsing van een cv-ketel die enkel instaat voor het verwarmen van je zwembad. Of je kan opteren voor een extra circuit op je bestaande cv-ketel.
Voordelen alleenstaande verwarmingsketel om je zwembadwater te verwarmen
-
CV-ketel afstellen op het zwembadgebruik;
- CV-ketel volledig afsluiten in de winter of bij lange afwezigheid;
- geen problemen met vermogen
CV-ketel;
- kan dichter bij het zwembad; (minder leidingen, minder verlies, … )
- CV-ketel heeft geen boiler nodig met warm water ( solo CV-ketel ) dus kan je een goedkopere CV-ketel plaatsen;
- ...
Voordelen van een bestaande CV-ketel om je zwembad te verwarmen
-
geen nieuwe aankoopkosten;
- geen dubbel ( jaarlijks ) onderhoud;
- op momenten dat je het zwembad verwarmt, heb je waarschijnlijk geen verwarming in de woning nodig;
- bij eventuele plaatsing van hernieuwbare energiebronnen ( zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler ) profiteren zowel het zwembad als de woning direct van de besparing;
- ...
Hernieuwbare energiebronnen koppelen
Als je het zwembad frequent gebruikt is het raadzaam om hernieuwbare energie te gebruiken in combinatie met je verwarmingsketel om het zwembadwater op temperatuur te krijgen. Als hernieuwbare energiebron kan je kiezen tussen een warmtepomp voor zwembaden of zonnepanelen. Als je opteert voor zonnepanelen kan je best kiezen voor een elektrische cv-ketel. Bij een warmtepomp kies je dan weer voor een aardgasketel of een stookolieketel.
TIP: hoe trager je het zwembad opwarmt, hoe energiezuiniger je ketel werkt. Dit komt omdat er dan meer energie komt van de warmtepomp of zonnepanelen. Bij grote energievraag springt de ketel zelf grotendeels in door aardgas, mazout of elektriciteit van het net te verbruiken.
Bijkomende tips om je zwembad te verwarmen met een CV-ketel
Natuurlijk is het vermogen belangrijk van je verwarmingsketel maar je kan er ook voor zorgen dat je ketel minder moet stoken. Zo heb je sneller een warm zwembad:
-
gebruik goed geïsoleerde circuits;
- dek je zwembad zo veel mogelijk af met een zwembadafdekking.
Gebruik hier bij voorkeur een afdekking dat het zonlicht en bijbehorende warmte afgeeft aan het zwembadwater ( solarafdekking );
- warm het zwembadwater geleidelijk op. Hoe meer tijd je de CV-ketel geeft om het zwembad op te warmen, hoe minder energie er wordt verbruikt;
- stel de temperatuur van het zwembadwater niet te hoog in. Elke graad extra kost enorm veel energie voor je cv-ketel;
- ...
Nieuwe CV-ketel plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte