Alle soorten verwarmingsketels vergelijken

Als je begint te zoeken om je bestaande CV-ketel te vervangen door een nieuwe CV-ketel dan lijkt het wel dat er 1.000 verschillende soorten ketels bestaan. Dankzij onze tips ontdek je alle soorten verwarmingsketels.

Het soort CV-ketel kiezen: hoe begin je er aan?

Je oude CV-ketel moet vervangen worden door een nieuwe CV-ketel of je wenst een nieuwe verwarmingsketel in een nieuwbouw te plaatsen? Het eerste dat je dan doet is kijken welke toepassing de nieuwe CV-ketel volgens jou dient te hebben: enkel warm water of warm water + verwarming.

Daarna kijk je naar welke brandstof je CV-ketel zal gebruiken. De meest courante CV-ketel is momenteel op gas maar ook mazout of elektriciteit zijn mogelijk.

Ben je zeker welke energiebron je CV-ketel zal gebruiken en welke functie hij zal vervullen dan kijk je naar het rendement en plaatsing van je CV-ketel. Gebruik je de ketel om het huis te verwarmen en van warm water te voorzien of wordt deze eerder gebruikt om een appartement te verwarmen of het water van een zwembad? Wordt deze in de garage, kelder of zolder geplaatst?

Welke CV-ketel kies je: solo of combi ketel?

Hier is de keuze zeer eenvoudig. Als je de ketel enkel wenst te gebruiken om je huis te verwarmen, kies je voor een solo CV-ketel. Als de CV-ketel ook warm water moet genereren kies je voor een combi CV-ketel. In de praktijk zal je als particulier bijna nooit kiezen voor een solo CV-ketel. Het zijn eerder bedrijven die enkel hun pand wensen te verwarmen die kiezen voor een solo CV-ketel.

Offerte CV-ketel

Stookolie of gas?

Dit is een belangrijke keuze en direct ook een vrij persoonlijke. De kwaliteit en verbruik van een verwarmingsketel op gas en een verwarmingsketel op mazout ligt dicht bij elkaar. Wel is het zo dat een CV-ketel op gas goedkoper is in aankoop en minder onderhoud vergt omwille van de betere verbranding. Voordeel van een CV-ketel op mazout is dan weer de onafhankelijkheid ( lokale opslag ) en geen extra kosten voor aansluiting op het gasnet. De meest gepaatste ketels zijn de gascondensatieketels en de mazout condensatieketels.

TIP: bij gasketels heb je slechts een verplicht onderhoud nodig om de twee jaar. Bij een mazoutketel is dit jaarlijks.

Soorten CV-ketels volgens rendement en verbruik

Als je tiental jaren geleden een CV-ketel kocht, haalde deze nog niet de helft van het huidige rendement van een hedendaagse CV-ketel. Omdat het rendement langzaam werd opgekrikt door de jaren heen, zijn er ook verschillende benamingen gekomen:

Er bestaan ook HR100, HR104 ketels en zo verder... Deze cijfers slaan allemaal op het rendement dat de ketel zou halen in vergelijking met oudere modellen. Hoe hoger het getal, hoe hoger het rendement dus.

Offerte CV-ketel

UHR CV-ketels en elektrische ketels 

Tegenwoordig heb je ook UHR verwarmingsketels. Deze ketels halen een rendement van meer dan 140 procent. Een verbetering die vooral kwam door de ketels te koppelen aan een warmtepomp en niet de verbranding te verbeteren. Let er wel op dat de labels aangepast zijn. Momenteel worden energielabels gebruikt zoals je deze ook vindt op andere toestellen. De labels gaan van G tot en met A++ waar deze laatste het zuinigste werkt.

Heb je zonnepanelen of een warmtepomp in je woning dan kan je opteren voor de plaatsing van een elektrische CV-ketel. Let er dan wel op dat je hernieuwbare energiebron voldoende vermogen heeft want elektriciteit van het distributienet halen is 2,5 maal zo duur als aardgas of mazout.

Plaatsing van CV-ketels

Als laatste heb je ook twee soorten CV-ketels als je de ketels opdeelt qua plaatsing. Er zijn wandmodellen en vloermodellen. Wandmodellen zijn doorgaans veel lichter dan vloermodellen en nemen minder plaats in. Dit is veelal omdat er geen extra plaats wordt vrijgemaakt voor een boiler of er wordt een kleinere boiler gebruikt. Als je CV-ketel geen boiler met warm water bevat noemen we dit een doorstroommodel.

TIP: een boiler is niet nodig voor je verwarming want dit is een gesloten circuit dat opgewarmd wordt. Een boiler of voorraadvat is dus enkel om de woning van warm water te voorzien.

Ook hoor je soms over een gesloten CV-ketels of open CV-ketels. Bij een verwarmingsketel met open circuit wordt voor de verbranding gebruik gemaakt van de lucht en zuurstof rondom de ketel. De afvoer gebeurt via een afzonderlijke buis of schoorsteen. Een gesloten systeem gebruikt buitenlucht dat aangezogen wordt en stuurt de rookgassen ook via een kleine buis naar buiten. Bij deze laatste is er dus geen probleem in kleine afgesloten ruimtes en heb je ook geen schoorsteen nodig.

Vraag advies

Het is volkomen normaal als je als leek niet direct weet welke soort CV-ketel het best bij je past. Vraag raad aan een vakman of lees onze tips: Welke CV-ketel kopen?

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte