CV-ketel op elektriciteit
Elektriciteit is duur dus logisch dat elektrische CV-ketels nog niet echt veel geplaatst worden in onze woning. Als je echter hernieuwbare energie opwekt in de vorm van zonnepanelen of warmtepomp wordt een elektrische CV-ketel direct een interessante keuze.
Hoe werkt een elektrische CV-ketel?
Waar bij aardgas en mazout een brander voor de verwarming instaat, staat bij een elektrische CV-ketel de verwarming-cilinder in voor de opwarming van het water. Vergelijk het met een grote waterkoker. Elektrische verwarmingsketels zijn stil, onderhoudsarm en betrouwbaar.
Hoeveel elektriciteit verbruikt een elektrische verwarmingsketel?
Een elektrische verwarmingsketel kan tot wel 15.000 kWh per jaar verslinden. Om een idee te krijgen van je verbruik, kan je elke m³ aardgas dat je verbruikt per jaar vermenigvuldigen met 8. Als je dus 2.000 m³ aardgas verbruikt dan mag je er van uit gaan dat je elektrische CV-ketel 16.000 kWh zal verbruiken. Als je de vergelijking maakt met de prijs van aardgas en de prijs van elektriciteit zal je elektrische CV-ketel tot bijna 2.5 maal meer verbruiken omdat elektriciteit veel duurder is dan aardgas.
Offerte CV-ketel
Welke soorten verwarming kan ik aansluiten op mijn elektrische CV-ketel en zijn er andere elektrische alternatieven?
Er zijn tal van mogelijkheden om je woning te verwarmen als je een elektrische CV-verwarmingsketel installeert. Je hoeft zelfs niets te veranderen aan je verwarmingselementen want de elektrische cv-ketel koppel je gewoon aan je bestaand CV-circuit. Als je wenst kan je de ketel ondersteunen met andere elektrische verwarmingselementen zoals:
- Elektrische vloerverwarming: dit is een aangewezen verwarming als je woning goed geïsoleerd is en je de vloer sowieso dient uit te breken. Elektrische vloerverwarming werkt op het zelfde principe als de standaard vloerverwarming alleen heb je geen leidingen met warm water of vloeistof nodig en kan je de vloerverwarming aansluiten op je elektriciteitsnet.
- Elektrische convectoren: in tegenstelling tot radiatoren wordt bij een convector wordt warm water rondgestuurd in een koperen buis die omringt is door aluminium vellen. Bij een radiator gaat het warm water door het volledige verwarmingselement. Een convector warmt snel op maar koelt ook weer snel af. Groot voordeel is dat convectoren perfect kunnen worden weggewerkt in de vloer zodat enkel een rooster zichtbaar is.
- Elektrische radiatoren: elektrische radiatoren vind je in alle vormen en kleuren en zijn eenvoudig te installeren. Tegenwoordig zijn er ook elektrische radiatoren op de markt die werken met accumulatie warmte. Zo kan de warmte ‘s nachts opgeslagen worden en overdag weer worden afgegeven.
- Infraroodverwarming: infraroodpanelen verwarmen niet de lucht maar de objecten in haar buurt. Deze opgewarmde objecten zullen op hun beurt de warmte afgeven aan de ruimte.
Welke verwarmingstype je ook kiest voor je woning, als je werkt met een elektrische CV-ketel kies je best voor een LTV ( lage temperatuur verwarming ) omdat bij het verwarmen met grote temperatuurverschillen heel veel energie verloren gaat. Zonnepanelen of warmtepompen geven constant energie af maar kunnen niet goed om met energiepieken. Deze energiepieken kosten je veel geld. Vermijden dus!
Elektrische ketel, hybride warmtepomp of elektrische warmtepomp?
Wanneer kies je voor een CV-ketel die 100% op elektriciteit werkt en wanneer kies je voor een verwarmingsketel die gekoppeld is aan een warmtepomp? Het antwoord is simpel: als je voldoende zonnepanelen kan installeren om je volledige warmtevoorziening te dekken, is een elektrische CV-ketel perfect voor jou.
Heb je echter nood aan iets meer energie? Kies dan voor de elektrische warmtepomp. Het verbruik van elektriciteit door de warmtepomp zal vele malen lager liggen dan bij de CV-ketel op elektriciteit. Weet echter dat de meerprijs voor de installatie van je warmtepomp pas na een 10-tal jaar zal terug gewonnen zijn.
Ben je echt een grootverbruiker? Kies dan voor de hybride warmtepomp. Dit is een CV-ketel op aardgas maar gekoppeld aan een warmtepomp.
Nieuwe CV-ketel plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte