Oude CV-ketel vervangen door hybride cv-ketel met warmtepomp
De beste manier om energie te sparen is door zelf energie op te wekken. Je volledige verwarmingsinstallatie vervangen om overal LTV te plaatsen is echter niet aan de orde. Gelukkig kan je een hybride CV-ketel plaatsen: een performante gasketel gecombineerd met een warmtepomp.
Voordelen van een warmtepomp
De warmtepomp haalt haar energie uit de omgeving. Soms is dit de bodem of grondwater maar tegenwoordig wordt vaak voor de goedkopere versie warmtepomp gekozen en daar wordt de omgevingslucht gebruikt. Ondanks dat lucht/water warmtepompen minder performant zijn hebben ze in België meer dan hun plaats omdat we geen extreme weersomstandigheden hebben. -10° Celsius is uitzonderlijk bijvoorbeeld.
Voordelen van warmtepompen
- milieuvriendelijke; ( hernieuwbare energie )
- onafhankelijk van een distributienet;
- goedkope energie;
- eenvoudige installatie;
- je hoeft verder niets te veranderen in je woning;
- onderhoudsvriendelijk;
- lange levensduur;
- ...
Het verschil tussen een bivalent systeem en een hybride systeem
Terwijl iedereen die een warmtepomp combineert met een CV-ketel spreekt over een hybride systeem bestaat er echter ook nog een ander systeem: het bivalent systeem. Het verschil leggen we kort even uit. Bij een hybride systeem vormt de warmtepomp samen met de CV-ketel één toestel of geheel. Bij een bivalent systeem zie je twee afzonderlijke modules.
Waarom een gasketel en geen elektrische cv-ketel?
Bij een hybride verwarmingsketel ( ook wel hybride warmtepomp genoemd ) zal er nog steeds energieverbruik zijn daar waar de warmtepomp te kort schiet. Als dit extra energieverbruik moet gehaald worden met behulp van een elektrische CV-ketel dan zal de energiefactuur aardig oplopen want elektriciteit is tot wel 2.5 keer duurder dan gas. Dit is dan ook de enkele reden waarom er gekozen wordt voor een gasketel in plaats van een elektrische ketel.
Heb je ook zonnepanelen op je dak? Dan kan je kiezen voor een bivalent systeem waarbij de CV-ketel elektrisch verwarmt.
Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?
De warmtepomp neemt 35% van de energie voor haar rekening waardoor je dus zonder verdere aanpassingen 35% bespaart op je energiefactuur.
Wanneer kies ik voor een hybride cv-ketel?
Een bivalente verwarmingsketel of een hybride verwarmingsketel kies je vooral als je een woning renoveert maar nog niet alles perfect kan isoleren of overal lage temperatuur verwarming kan plaatsen.
Hoeveel kost een hybride warmtepomp?
De prijs van een hybride cv-ketel schommelt tussen de € 5.000 euro en € 10.000. Dit komt natuurlijk omdat er zowel een warmtepomp als een nieuwe CV-ketel moet geïnstalleerd worden. Voordeel is wel dat je voor die prijs 20 jaar zeker bent van een performante CV-ketel. In de toekomst hoef je dan niets meer te veranderen en kan je ruimte per ruimte aanpassen qua verwarming en isolatie.
Nieuwe CV-ketel plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte