Cv-ketel installatie verbouwing
Bij een grondige verbouwing of totaalrenovatie hoort een nieuwe CV-ketel. Afhankelijk van het soort verbouwing, kies je een passende verwarmingsketel.
Extra isolatie = minder vermogen nodig van je CV-ketel
Heb je tijdens de renovatie of verbouwing de isolatie van je woning verbetert door middel van buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie? Dan zal je nieuwe cv-ketel veel minder vermogen nodig hebben dan voorheen.
Om te voorkomen dat je te veel betaald voor een CV-ketel met te veel vermogen, maak dan zeker eerst een transmissieberekening. Je kan tijdens je zoektocht naar een nieuwe CV-ketel in je offerteaanvraag vermelden dat je flinke verbouwingen doorgevoerd hebt en eerst een warmteverliesberekening wenst te laten uitvoeren door een erkende leverancier of energiedeskundige. De leverancier of fabrikant zal vervolgens een verwarmingsketel voorstellen die het juiste vermogen heeft en past in je nieuwe leefomgeving.
Extra ruimtes verwarmen = verwarmingsketel met voldoende vermogen
Heb je door renovatiewerken meer ruimtes gecreëerd en deze moeten verwarmd worden? Extra slaapkamers verwarmen? Een zolderrenovatie doorgevoerd? Dan moet je zeker het vermogen van je nieuwe CV-ketel laten berekenen. Dit doe je door een transmissieberekening.
TIP: laat de transmissieberekening uitvoeren door de leverancier van je nieuwe ketel of energiedeskundige.
Gasketel of een mazoutketel bij nieuwbouw
Velen zouden denken dat een mazoutketel niet meer interessant is maar als je oude CV-ketel met mazout gestookt werd dan is het niet onlogisch om je nieuwe CV-ketel ook te stoken op mazout. Zo heb je veel minder installatiekosten ( aansluiting op het aardgasnet, aanleggen van gasleidingen, ... )
Omgekeerd kan het ook net het moment zijn om over te schakelen op aardgas d.m.v. de installatie van een condenserende gasketel. Je kan de gasleidingen eenvoudig binnentrekken en de verwarmingsketel aansluiten op het gasnet. Je oude stookolieketel moet je dan wel buiten gebruik stellen. Dit doe je door hem te laten reinigen door een erkende saneringsfirma. Als je mazouttank ondergronds geplaatst werd moet je hem ook verwijderen of volgieten met zand.
Lage Temperatuur Verwarming
Heb je LTV ( lage temperatuur verwarming ) geïnstalleerd zoals vloerverwarming of LT-convectoren dan is het raadzaam om een nieuwe transmissieberekening op te maken want de oude CV-ketel zou wel eens te veel vermogen hebben. Als je dan een nieuwe CV-ketel koopt die te veel vermogen heeft betaal je eerst en vooral te veel bij de aankoop maar zal de verwarmingsketel ook niet optimaal werken ( niet constant genoeg ).
Heb je overal LTV geplaatst dan kan je zelfs opteren voor de plaatsing van een lage temperatuurketel. Deze warmt het water veel minder warm op dan een gewone CV-ketel en is zo geprogrammeerd dat hij constant kan werken op een zuinige manier.
Extra hernieuwbare energiebronnen
Als je hernieuwbare bronnen plaatst tijdens je renovatie of verbouwing, komen er enkele opties bij voor de keuze van een CV-ketel.
Heb je voldoende zonnepanelen geplaatst dan kan je opteren voor een elektrische ketel. Een elektrische ketel werkt stil en zuinig maar elektriciteit kost veel geld als je de elektriciteit van het distributienet moet halen ( tot wel 2.5 keer meer dan aardgas of mazout) . Een elektrische verwarmingsketel is dus enkel interessant als je de elektriciteit zelf kan opwekken en de zonnepanelen kan koppelen aan jouw ketel.
Heb je een warmtepomp geïnstalleerd dan kan je ook kiezen om deze warmtepomp te koppelen met je CV-ketel. Zo bekom je een bivalent systeem ( afzonderlijke delen ). Heb je nog niet beslist over de warmtepomp dan kan je misschien een hybride warmtepomp installeren. Een hybride warmtepomp maakt één geheel met je CV-ketel op aardgas. Zo heb je maar éénmaal onderhoud en verlies je minder plaats. Waarom alsnog een CV-ketel installeren als je een warmtepomp plaatst? Om de simpele reden dat een warmtepomp enkel op elektriciteit kan werken. En zoals hierboven reeds aangegeven, is dit een dure energievorm.
Nieuwe CV-ketel plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte