CV-ketel installeren in nieuwbouw
Als je bouwt dan wil je, en krijg je, het beste van het beste... Je nieuwe woning wordt automatisch ook één van de best geïsoleerde huizen in Vlaanderen. De vraag is echter of en welke CV-ketel je installeert in een nieuwbouw.
Gasketel of mazoutketel in een nieuwbouw
Tegenwoordig heeft iedereen er de mond van vol: alles hernieuwbare energie en dat het gebruik van aardgas en mazout dringend teruggeschroefd moet worden. Natuurlijk moeten we het gebruik ervan beperken maar toch dien je het één en ander te nuanceren.
Daarom zeggen we met een gerust hart dat je best nog een CV-ketel op mazout of aardgas kan installeren in een nieuwbouw. Door de nieuwe isolatienormen en de aanwezigheid van minstens één hernieuwbare energiebron ( warmtepomp of zonnepanelen ) zit je als bouwheer direct in de beste klas qua energieverbruik. Hieronder geven we enkele mogelijkheden om je nieuwe woning op een financieel vriendelijke manier te verwarmen via een verwarmingsketel.
Verwarmingsketel voor LTV
Je nieuwe woning zal in verschillende ruimtes LTV ( lage temperatuur verwarming ) liggen hebben zoals vloerverwarming. Deze energiezuinige verwarming zorgt ervoor dat ook je CV-ketel kan werken met lage temperaturen. Een lage temperatuur betekent ook automatisch minder energieverlies tijdens het opwarmen. Heb je LTV-verwarming dan kies je vooral een CV-ketel die gemaakt is om optimaal te werken met lage temperaturen. Het soort CV-ketel kan een gasketel, stookolieketel of elektrische CV-ketel zijn.
CV-ketel met warmtepomp: bivalent systeem of hybride systeem
Als je een warmtepomp kies als hernieuwbare energiebron in je nieuwbouw dan kan je opteren om de warmtepomp het volledige werk te laten doen wat verwarmen betreft of je kan de warmtepomp ondersteunen met een CV-ketel.
Als de warmtepomp één geheel vormt met de verwarmingsketel spreekt men over een hybride CV-ketel of hybride warmtepomp. De gasketel wordt dan pas ingeschakeld als de warmtepomp te kort schiet.
Zijn de warmtepomp en CV-ketel een afzonderlijk systeem dan spreekt men eerder over een bivalent systeem. Bij een bivalent systeem kan je ook kiezen welke fossiele brandstof je gebruikt al is de meest gangbare ook bij deze CV-ketel aardgas.
TIP: een warmtepomp wordt steeds elektrisch gestuurd dus enkel een warmtepomp plaatsen kan tot verrassingen leiden wat je energiefactuur betreft. Probeer deze te combineren met de plaatsing van zonnepanelen.
CV-ketel met zonnepanelen
Bij een nieuwbouw met zonnepanelen kan je een elektrische verwarmingsketel plaatsen. Heb je niet voldoende zonnepanelen liggen dan is het interessant om ook nog een warmtepomp te koppelen om het elektrisch verbruik van het distributienet tot een minimum te houden.
Nieuwe CV-ketel plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte